Kochani dziś gratka dla miłośników pięknych wnętrz, znakomitego designu i dobrego jedzenia, a wszystko za sprawą restauracji HÖST, która mieści się w samym centrum Kopenhagi.. Od naszej podróży do Danii minęło dwa miesiące, a ja mam wrażenie jakby to było wczoraj. Kopenhaga rozkochała mnie w sobie jak mało które miasto i jestem pewna, że niebawem na pewno tam wrócę. Podczas naszego kilkudniowego pobytu zrobiliśmy pieszo dziesiątki kilometrów, ale podróż nie byłaby idealna bez fantastycznych miejsc i pysznego jedzenia.
Prawie zawsze, gdy jadę w nowe miejsce sprawdzam co warto odwiedzić, gdzie zrobić najładniejsze zdjęcia, czy chociażby, a nawet przede wszystkim – dobrze zjeść. :) i tak buszując w czeluściach internetu natknęłam się na Höst.
Uwielbiam restauracje, knajpy, gdzie obok znakomitego jedzenia – szef kuchni stawia na sezonowość potraw, lokalne produkty i tradycję, znajdziemy jeszcze coś więcej.. Czy to miejsce, w którym restauracja jest położona, czy jej wnętrze od którego po prostu nie można oderwać wzroku. Myślę, że zdjęcia obronią się same, ale jeszcze kilka słów napiszę.. tylko troszkę niżej :)
Dzięki uprzejmości obsługi i manager lokalu, podczas naszego pobytu mieliśmy możliwość przetestowania 5-daniowego menu (przystawki, dania, desery! i wina w dużej ilości, podawane do każdego posiłku). Możecie sobie tylko wyobrazić ile czasu tam spędziliśmy i jak przyjemnie musiało być. Muszę zaznaczyć, że nie obyło się bez biegania po lokalu z aparatem i fotografowania każdego jednego, podanego dania, co znacznie wydłużyło czas naszej kolacji – na plus oczywiście. :)
Jeśli kiedykolwiek będziecie w Kopenhadze – polecam to miejsce z całego serca. Moim zdaniem to MUST HAVE, a raczej MUST TRY. Warto dodać, że restauracja zdobyła już 3 międzynarodowe nagrody, w tym między innymi najlepiej zaprojektowanej restauracji świata w konkursie Restaurant & Bar Design Awards!
Wystrój fajny, tylko tam nie ma ludzi. Restauracja skojarzyła mi się z dawną, wiecznie pustą karuzelą pod Urzędem Marszałkowskim we Wrocławiu.
Zachęcające są tłumy ludzi, bo to świadczy, że lokal żyje i ma się dobrze. Bałabym się wejść do pustej restauracji, czułabym się tam bardzo nieswojo.
Autor
To, że nie ma ludzi to tylko i wyłącznie moja zasługa :) przyszliśmy przed samym otwarciem i byliśmy pierwszymi klientami, aby właśnie porobić zdjęcia :) gwarantuję, że 30 minut później było pełno :)) Rezerwacje stolika są wskazane :)
Dziękuję za odpowiedź:) Bardzo mi się podoba pieczywo podane na “sianie”:) i drzewa w donicach.
Autor
szkoda, że nie jestem w stanie przekazać Wam tych smaków .. :)
Witaj! Kwintesencja stylu. Im mniej tym więcej! Musiało być smacznie dla oka i podniebienia.
Serdeczności !
Autor
hej kochana :)
zdecydowanie moje klimaty.. :) było przepysznie
dobrego dnia!
Piękne wnętrza!
Autor
oj tak.. magicznie tam było! :)