Po publikacji tych zdjęć na moim Instagramie , otrzymałam od Was mnóstwo zapytań o przepis na taki sernik z bezą. Dlatego dziś będzie post czysto kulinarny.. ale zanim o samym przepisie spójrzcie na ten bez. Cudowny, prawda? Szkoda, że nie można przekazać jego zapachu przez monitor, ale wierzę, że i u Was zagościł choć na chwilę choćby w takiej ciętej formie. O szczęśliwcach posiadających ogrody już nie wspomnę.. ;) Nareszcie mamy prawdziwą wiosnę!
Czas na przepis, który znalazłam na Kwestia Smaku i troszkę zmieniłam.. bardziej po naszemu :)
SKŁADNIKI
SPÓD
- 140 g ciemnej czekolady bądź ciemnego kakao
- 140 g miękkiego masła / margaryny jak kto woli
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- ewentualnie mielone oprzechy
MASA SEROWA
- 500 g tłustego twarogu zmielonego lub twarogu sernikowego
- 500 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 5 jajek + 2 żółtka (2 białka wykorzystujemy do bezy)
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
- dżem np. jagodowy jako nadzienie
WIERZCH
- beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku z cytryny
- ewentualnie dżem jagodowy na wierzch pod bezę
PRZYGOTOWANIE
SPÓD
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.
- Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu (!) ciągle mieszając. Odstawić z ognia, ostudzić. Ewentualnie dodać orzechy i wszystko wymieszać.
- Do oddzielnej miski wbić jajko, dodać masę czekoladową i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać.
- Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 – 9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.
MASA SEROWA
- Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Miksować przez około 1 – 2 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka.
- Wbijać po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować tylko do połączenia się składników.
- Część masy wyłożyć na spód i następnie wedle życzenia dodać (najlepiej lekko zmrożony) dżem w formie wąskiego paska dookoła sernika i zalać kolejną częścią masy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
BEZA
- Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier w małych dawkach cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
- Wyjąć sernik z piekarnika i tutaj można rozprowadzić na jego powierzchni dżem – ja to pominęłam. Wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
- Sernik wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce bez obręczy i bez przykrycia.
WSKAZÓWKI
- Wszystkie składniki na sernik mają mieć temperaturę pokojową, należy więc wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej.
- Sernik po upieczeniu i ostudzeniu wstawiamy bez przykrycia i bez obręczy do lodówki na całą noc.
Muszę Wam powiedzieć, że taki sernik łyżkami mogłabym jeść! Jest przepyszny i na pewno niedługo zrobię go ponownie.
Smacznego!
Pięknego dnia Wam życzę. :)
O matko Aniu wygląda obłędnie!!!!!!!! :))) jak zawsze cudowne zdjęcia i dziękuję za przepis. robię w weekend :DDD
Autor
super Aga :) powodzenia i smacznego! u nas zniknął za szybko ;)
miłego dnia, buziaki
Bardzo smakowicie sie zrobilo <3
Autor
<3 sernik i beza to genialne połączenie, polecam
wygląda mega,nie wiedziałam Ania,że masz taką rękę do pieczenia..oby więcej takich przepisów,na pewno skorzystam :)
Autor
:))) bardzo mi miło! korzystaj korzystaj, bo warto!
dobrego dnia
Pyszny sernik i pachnący bez Kocham to! Szczęście tkwi w prostocie. Zdjęcia bardzo estetyczne
Pozdrawiam
Autor
Olu ten bez.. szkoda tylko, że tak krótko z nami jest, prawda?
dziękuję i ciepło pozdrawiam :)
Ale mi smaka narobiłaś Aniu :)
przepiękne zdjęcia i ten bez za którym chodzę od kilku dni i znaleźć nie mogę.
dziękuję za przepis , może uda się upiec w weekend.
Autor
hej kochana! bardzo Ci dziękuję! nie masz jakiegoś parku niedaleko? u mnie w parku bardzo dużo.. ale ja mam prawie wszędzie, nawet na moim osiedlu jest sporo.
powodzenia w pieczeniu! uściski
Niesamowity wygląd, muszę wypróbować czy smakuje tak samo jak wygląda !
mniaaaam no muszę zrobić ten sernik
przepyszny serniczek
Zauważyłem, że na blogach z przepisami dużą, ogromną wręcz rolę odgrywają zdjęcia jedzenia – jeśli są świetne to już połowa sukcesu. :) Dlatego może ja spytam trochę od technicznej strony, jakim sprzętem robisz te zdjęcia? Jaki obiektyw? – to mnie najbardziej interesuje :)
Wygląda świetnie i pewnie tak samo dobrze smakuje
Ale mi narobiłaś smaka tym sernikiem! Chyba się skuszę, bo wygląda tak wspaniale, że ciężko mu się oprzeć!
pycha to na pewno !
Wygląda super!