Bonjour moi mili :)
Dziś post smakowity, w moim ulubionym miętowym kolorze..
Proponuję rabarbarowe ciasto.
Uzbieraj poniższe składniki i do dzieła!
- 1 kg rabarbaru
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 g cukru
- 25g cukru pudru
- szczypta soli
- 450g masła
- 1 cukier waniliowy
- 4 jaja
- 75g mąki kukurydzianej
- 1 proszek do pieczenia
- 75g migdałów w płatkach
- tłuszcz do nasmarowania blachy / papier do pieczenia
W pierwszej kolejności starannie oczyść i umyj rabarbar, a następnie pokrój w drobne kawałki. Następnie przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski wsyp 200g mąki, cynamon, 150g cukru, sól i 150g masła pokrojonego w drobne kawałki. Wszystko delikatnie wygniatamy własnymi rączkami.
Aby zrobić podstawę ciasta miksujemy 250g masła, 250g cukru, sól i cukier waniliowy oraz jajka jedno za drugim, tak aby ciasto było gładkie i puszyste. Do tego dodajemy pozostałe 250g mąki, 75g mąki kukurydzianej oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, mieszamy, mieszamy:)
Albo jak kto woli miksujemy, miksujemy, miksujemy :)
Ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę (wym. ok. 32x39cm) lub na papier do pieczenia.
Teraz czas na rabarbar, którym pokrywamy całe ciacho. Kolejnym etapem jest kruche ciasto i płatki migdałów, którymi to posypujemy wszystko z wierzchu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni – kuchenka elektryczna / 175stopni – kuchenka gazowa i pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy 50g masła i około 5 minut przed końcem pieczenia polewamy masełkiem nasz wypiek. I gotowe!:)
Teraz zostaje nam tylko wyciągnąć ciacho z piekarnika, poczekać aż ostygnie i posypać 25g cukru pudru :)
Bon Appétit !
Czas przygotowania ok 1 godziny.
kcal – 260/porcja
Pamiętajcie o CANDY NIESPODZIANCE:) ZAPRASZAM!
Aż zapachniało mi tym ciastem!
Wygląda tak, że mam ochotę po drodze z pracy wstąpić po rabarbar :)
ale zglodnialam;)
zapraszam do mnie;)
Wygląda przepysznie! :)
Ja już biorę udział :)
Jakie samkowite, wszamałabym całe! <3 Pozdrawiam i zapraszam na nową notkę ;)
u mnie też rabarbarowo.
Twoje ciasto wygląda tak apetycznie, że aż monitor chcę ugryźć.
pozdrawiam.
Ale smakowicie wygląda to ciasto.
Ja poproszę taki jeden kawałek…no może dwa.. :))
Pozdrawiam,
fumbeldee.
Fumbeldee zapraszam do Wrocławia, może jeszcze kawałeczek się ostanie:) tylko szybko!
Lubię rabarbar :)
uwielbiam rabarbar, ostatnio zrobiłam rhubarb crumble z lodami waniliowymi i sie zakochałam w tym połączeniu, mogłabym jeś bez przerwy, tylko slyszałam,ze nie mozna zbyt dużó bo moze zaszkodzic:)
:) ja też kocham rabarbar:) pamiętam jak byłam mała i zawsze jadłam taki prosto z działki od dziadka i maczałam w cukrze:) cukier z cukiernicy znikał w mig:) i powiem Tobie, że crumble to kolejny przepis, który chcę zrobić :))))
W tym roku rabarbar zawitał u nas w cieście drożdżowym, może przy kolejnych wypiekach wypróbujemy Twojego przepisu, wygląda smakowicie.
Polecam Magdaleno:) ciasto jest przepyszne!!
nie próbowałam dodać cynamonu, jakoś wydawał się zarezerwowany do renet :), następnym razem złamiemy reguły :)
Bez obaw Jo:) mozna dodac cynamon, ananasy. . I wiele innych:) sciskam
Skopiowalam przepis..w sobate prosto na rynek po rabarbar i potem pieke..
oummm!! Juz mi sie chce!
bonne nuit Skarpetka(hi.hi.hi , a czemu skarpetka ?)
:) hej Anka:) milo, ze wpadlas:) polecam przepis! Ale sie usmialam z tej skarpetki haha:)) jak wczytasz sie uwaznie to zobaczysz skraperke:) od scrapowania, scrapbookingu :)
Pozdrawiam cieplutko
A ja uwielbiam rabarbarowe crumble koniecznie z lodami:)