Rabarbarowy sen..

Bonjour moi mili :)
Dziś post smakowity, w moim ulubionym miętowym kolorze..
 kwaśno-słodki, po prostu przepyszny – jak sam rabarbar.

Proponuję rabarbarowe ciasto.
Uzbieraj poniższe składniki i do dzieła!
  • 1 kg rabarbaru
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 g cukru
  • 25g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 450g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jaja 
  • 75g mąki kukurydzianej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 75g migdałów w płatkach
  • tłuszcz do nasmarowania blachy / papier do pieczenia
W pierwszej kolejności starannie oczyść i umyj rabarbar, a następnie pokrój w drobne kawałki. Następnie przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski wsyp 200g mąki, cynamon, 150g cukru, sól i 150g masła pokrojonego w drobne kawałki. Wszystko delikatnie wygniatamy własnymi rączkami.
Aby zrobić podstawę ciasta miksujemy 250g masła, 250g cukru, sól i cukier waniliowy oraz jajka jedno za drugim, tak aby ciasto było gładkie i puszyste. Do tego dodajemy pozostałe 250g mąki, 75g mąki kukurydzianej oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, mieszamy, mieszamy:) 
Albo jak kto woli miksujemy, miksujemy, miksujemy :)
Ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę (wym. ok. 32x39cm) lub na papier do pieczenia. 
Teraz czas na rabarbar, którym pokrywamy całe ciacho. Kolejnym etapem jest kruche ciasto i płatki migdałów, którymi to posypujemy wszystko z wierzchu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni – kuchenka elektryczna / 175stopni – kuchenka gazowa i pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy 50g masła i około 5 minut przed końcem pieczenia polewamy masełkiem nasz wypiek. I gotowe!:)
Teraz zostaje nam tylko wyciągnąć ciacho z piekarnika, poczekać aż ostygnie i posypać 25g cukru pudru :)
Bon Appétit !
Czas przygotowania ok 1 godziny.
kcal – 260/porcja

Pamiętajcie o CANDY NIESPODZIANCE:) ZAPRASZAM!
Follow:

Komentarzy: 18

  1. 31 maja 2012 / 10:45

    Aż zapachniało mi tym ciastem!
    Wygląda tak, że mam ochotę po drodze z pracy wstąpić po rabarbar :)

  2. 31 maja 2012 / 14:34

    Ja już biorę udział :)

  3. 31 maja 2012 / 15:56

    Jakie samkowite, wszamałabym całe! <3 Pozdrawiam i zapraszam na nową notkę ;)

  4. 31 maja 2012 / 17:24

    u mnie też rabarbarowo.
    Twoje ciasto wygląda tak apetycznie, że aż monitor chcę ugryźć.
    pozdrawiam.

  5. 31 maja 2012 / 17:37

    Ale smakowicie wygląda to ciasto.
    Ja poproszę taki jeden kawałek…no może dwa.. :))

    Pozdrawiam,
    fumbeldee.

    • 1 czerwca 2012 / 14:02

      Fumbeldee zapraszam do Wrocławia, może jeszcze kawałeczek się ostanie:) tylko szybko!

  6. 1 czerwca 2012 / 13:58

    uwielbiam rabarbar, ostatnio zrobiłam rhubarb crumble z lodami waniliowymi i sie zakochałam w tym połączeniu, mogłabym jeś bez przerwy, tylko slyszałam,ze nie mozna zbyt dużó bo moze zaszkodzic:)

    • 1 czerwca 2012 / 14:00

      :) ja też kocham rabarbar:) pamiętam jak byłam mała i zawsze jadłam taki prosto z działki od dziadka i maczałam w cukrze:) cukier z cukiernicy znikał w mig:) i powiem Tobie, że crumble to kolejny przepis, który chcę zrobić :))))

  7. 1 czerwca 2012 / 18:45

    W tym roku rabarbar zawitał u nas w cieście drożdżowym, może przy kolejnych wypiekach wypróbujemy Twojego przepisu, wygląda smakowicie.

    • 5 czerwca 2012 / 04:54

      Polecam Magdaleno:) ciasto jest przepyszne!!

  8. 3 czerwca 2012 / 08:17

    nie próbowałam dodać cynamonu, jakoś wydawał się zarezerwowany do renet :), następnym razem złamiemy reguły :)

    • 5 czerwca 2012 / 04:56

      Bez obaw Jo:) mozna dodac cynamon, ananasy. . I wiele innych:) sciskam

  9. 4 czerwca 2012 / 20:38

    Skopiowalam przepis..w sobate prosto na rynek po rabarbar i potem pieke..
    oummm!! Juz mi sie chce!
    bonne nuit Skarpetka(hi.hi.hi , a czemu skarpetka ?)

    • 5 czerwca 2012 / 04:59

      :) hej Anka:) milo, ze wpadlas:) polecam przepis! Ale sie usmialam z tej skarpetki haha:)) jak wczytasz sie uwaznie to zobaczysz skraperke:) od scrapowania, scrapbookingu :)
      Pozdrawiam cieplutko

  10. 18 lipca 2012 / 17:23

    A ja uwielbiam rabarbarowe crumble koniecznie z lodami:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *