LEKKI PUDDING CHIA – GREENINSPIRACJE.

untitled-1-28

Wraz z przyjściem lata, często nachodzi mnie ochota na zjedzenie czegoś pysznego i jednocześnie zdrowego, bez mnóstwa niepotrzebnych kalorii. Dziś mam dla Was przepis na lekki pudding chia, na bazie mleka kokosowego, z dodatkiem migdałów i owoców.

Inspiracją dla tego deseru było wyzwanie #greeninspiracje, jakie podjęłam na zaproszenie polskiej marki kosmetyków tołpa, którą bardzo cenię i używam od dawna. Wraz z innymi blogerkami postanowiłyśmy czerpać inspiracje z roślinnych składników zawartych w kosmetykach z serii green i zagreenspirować się tworząc coś niebanalnego w naszych kuchniach.

untitled-1-24untitled-1-20

Moją greeninspiracją dla deseru jaki zrobiłam był zestaw kosmetyków z serii green do pielęgnacji ciała: NAWILŻANIE. W skład zestawu wchodzi  nawilżające mleczko, żel pod prysznic oraz lekki krem łagodzący do rąk, w składzie których znajduje się olej migdałowy, bawełna i irys. Uwielbiam kosmetyki marki tołpa, ponieważ nie są testowane na zwierzętach, dodatkowo mają lekką konsystencję, odświeżający i przyjemny zapach. Zestaw do kupienia TUTAJ.

Bawełna skojarzyła mi się z delikatną, lekką formą puddingu z nasionkami chia, migdały posłużyły mi jako wierzchnia warstwa deseru i urozmaicenie owoców, natomiast z irysa musiałam zrezygnować z racji tego, że okres jego kwitnienia już dawno za nami. Tutaj ratowałam się niebieskim kolorem. Zabawa w skojarzenia jest niesamowita i bardzo kreatywna. Spróbujcie kiedyś w ten sposób wyczarować coś pysznego w Waszej kuchni. :)

untitled-1-6untitled-1-23untitled-1-16untitled-1-15untitled-1-12untitled-1-10untitled-1-9untitled-1untitled-1-3untitled-1-5untitled-1-2untitled-1-40

Pudding wyszedł przepyszny! Zajadaliśmy się tak aż uszy się trzęsły. ;)

Czas na przepis:

Składniki na 2 porcje:

puszka mleka kokosowego o pojemności 400ml
100 ml dowolnego mleka (ja użyłam krowiego)
5 łyżek nasionek chia
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
do podania: świeże owoce (ja użyłam, truskawek, borówek, mango, migdałów, wiórków kokosowych)

+ truskawki na mus (ok 8-9szt.)

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy dwa rodzaje mleka, dodajemy ziarna chia, syrop z agawy/miód i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy intensywnie, najlepiej trzepaczką przez ok. 3 minuty. – jest to bardzo ważne, aby dokładnie wymieszać, w innym wypadku nasionka nie rozłożą się równomiernie. Przelewamy do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia miksujemy truskawki na mus i gotowy mus wylewamy bezpośrednio na mleko z nasionkami.
  3. Gotowy pudding obsypujemy świeżymi owocami, dodatkowo możemy oblać ulubionym syropem.

Smacznego!

untitled-1-44untitled-1-38untitled-1-31untitled-1-30

Na koniec mam dla Was niespodziankę! Rabat -20% na wszystkie kosmetyki marki tołpa na hasło „scraperka17”. Promocja nie łączy się z kodami rabatowymi i zestawami kosmetyków. Rabat obowiązuje do 26.07.2017r. :)

Uścików moc i pięknej końcówki tygodnia dla Was!

Scraperka

Follow:

34 Comments

  1. olab 29 czerwca 2017 / 09:50

    Aniu jak zawsze zachwycasz zdjęciami!!!! :))) nie można oderwać wzroku. A pudding na pewno zrobię w weekend i może z rabatu na kosmetyki skorzystam ;) Dzięki!

    • ania 29 czerwca 2017 / 10:24

      Ola cieszę się, że Ci się podoba :))) w takim razie powodzenia i smacznego! :)
      Pamiętaj, aby dobrze wymieszać nasionka z mlekiem :)

  2. kaskaem 29 czerwca 2017 / 09:52

    O matko jak to wszystko smakowicie wygląda. Co ja bym dała za taki talerz owoców teraz na moim biurku w pracy hiehie :)
    Ja też kocham kosmetyki Tołpy. Z tego co pamiętam miałaś już z nimi jedną kampanię. Brawo! Aniu zdjęcia marzenie. całusyyyy :)))))

    • ania 29 czerwca 2017 / 10:25

      oooo to by było coś, gdyby tak jeszcze podawali ;)
      Tak, dobrze pamiętasz! Działaliśmy razem w grudniu przed Świętami :)))
      buziaków moc

  3. anulax 29 czerwca 2017 / 12:03

    Ale Ty masz ładnie. Bardzo podobają mi się te plakaty w sypialni. Można wiedzieć skąd? dzięki za rabat na kosmetyki! przyda się, bo zbliżają się urodziny mojej siostry.

    • ania 30 czerwca 2017 / 12:35

      Plakaty są od desenio :)
      bardzo Ci dziękuję!! udanych zakupów!

  4. basiazalak 29 czerwca 2017 / 12:22

    Bardzo fajnie ugryzłaś temat Aniu. Skojarzenia pierwsza klasa :) dzięki za przepis na pudding – pytałam o niego na insta

    • ania 30 czerwca 2017 / 12:36

      no to smacznego! daj znać jak zrobisz :)

  5. goska 29 czerwca 2017 / 13:50

    Piękne zdjęcia i sypialnia. Powiedz mi jakiego aparatu używasz?
    dzięki za przepis! :)))

    • Komandor 29 czerwca 2017 / 15:38

      Jeśli chcesz robić podobne zdjęcia nie jest Ci potrzebny super aparat, można wykorzystać jakiś lepszy smartfon i poprawić fotki w Photoshopie albo ilustratorze ;)

    • ania 30 czerwca 2017 / 12:36

      <3 hej hej! używam olympusa epl8 :) podręczny, a robi bardzo fajne zdjęcia :)
      pozdrowienia

      • ania 30 czerwca 2017 / 12:37

        Komandor co do zdjęć to coś w tym jest, że teraz dobry telefon plus program do obróbki zdjęć robią cuda. :)

  6. Hania 30 czerwca 2017 / 13:04

    Uwielbiam kosmetyki Tolpy. Jaka fajna akcja. Kto by pomyślał, ze kosmetyki można połączyć z przysmakami :) piękne foty jak zawsze

    • ania 17 lipca 2017 / 10:49

      dzięki wielkie Haniu
      :)

  7. Katsuumi 30 czerwca 2017 / 17:55

    Uwielbiam takie puddingi ;) smaczne i zdrowe <3

    • ania 17 lipca 2017 / 10:49

      dokładnie! najlepsze :) świetna przekąska i najlepsza alternatywa dla słodyczy

  8. Renata 1 lipca 2017 / 06:23

    Kosmetyków tołpy nie używam, moje jestetstwo w ogóle ich nie toleruje. Ale na pudding narobiłaś mi smaczka :) Lato to faktycznie czas kiedy można poszaleć z lekkimi i zdrowymi deserami.

    Ściskam Aniu :)

    • ania 17 lipca 2017 / 10:50

      i co próbowałaś ? :)

  9. r. 4 lipca 2017 / 08:33

    Fajny masz ten blog. Często go odwiedzam. Dzięki za inspirację. Pozdrawiam i tak 3maj

    • ania 17 lipca 2017 / 10:50

      bardzo dziękuję :) pozdrowienia!

  10. Robert 5 lipca 2017 / 10:23

    W pewnym momencie błagałem, żeby te zdjęcia się już skończyły! Jak tak można katować człowieka…. pysznościami! :D Dopiero zjadłem śniadanie a już bym wciągnął taki pudding. Jezuuuniu, jakie to musi być dobre.

    • ania 17 lipca 2017 / 10:50

      hehe ;) to chyba najlepszy z możliwych komplementów ;)

  11. Libertus 8 lipca 2017 / 14:55

    Yummy ;D Same pyszności :D

    • ania 17 lipca 2017 / 10:50

      :D pozdrowienia!

    • ania 17 lipca 2017 / 10:51

      i tak tez smakował :)

    • ania 17 lipca 2017 / 10:51

      :) dzięki! pozdrowienia

  12. Agafia 12 lipca 2017 / 12:20

    Wygląda apetycznie! A bardzo lubię ładnie wyglądające jedzenie :) Nasiona chia jem, ale przeważnie z jogurtem na drugie śniadanie, muszę w końcu zrobić pudding :)

    • ania 17 lipca 2017 / 10:51

      zrób zrób! napęczniałe dopiero smakuja rewelacyjnie! :)

  13. Wiktor J. 14 lipca 2017 / 08:16

    W sumie to spodziewałem się, że takie pyszności będą kosztować więcej pracy. Ale dobrze, że można zdziałać to tak szybko :) Swoją drogą, jesteś właścicielką pierwszego bloga, który ani przez chwilę mnie nie nudzi! :) Więcej zdjęć! Więcej zdjęć! [krzyczy klaszcząc] :)

    • ania 17 lipca 2017 / 11:00

      bardzo, bardzo mi miło :)))
      pozdrawiam ciepło!

      pudding robi się bardzo szybko, tylko najlepiej jest wymieszać nasionka dzień wcześniej z mlekiem kokosowym! :)

  14. :) 14 lipca 2017 / 14:07

    ajj wygląda naprawdę pysznie :) ja powoli staram się odzwyczajać od słodkich grzeszków a przerzucać na zdrowsze propozycje :) mniam :)

    • ania 17 lipca 2017 / 11:01

      i bardzo dobrze! jakiś czas temu postanowiłam tak samo i czuję się z tym świetnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *