JEST PYSZNIE – SERNIK Z BEZĄ.

IMG_3330

Po publikacji tych zdjęć na moim Instagramie , otrzymałam od Was mnóstwo zapytań o przepis na taki sernik z bezą. Dlatego dziś będzie post czysto kulinarny.. ale zanim o samym przepisie spójrzcie na ten bez. Cudowny, prawda? Szkoda, że nie można przekazać jego zapachu przez monitor, ale wierzę, że i u Was zagościł choć na chwilę choćby w takiej ciętej formie. O szczęśliwcach posiadających ogrody już nie wspomnę.. ;) Nareszcie mamy prawdziwą wiosnę!

Czas na przepis, który znalazłam na Kwestia Smaku i troszkę zmieniłam.. bardziej po naszemu :)

SKŁADNIKI

SPÓD
  • 140 g ciemnej czekolady bądź ciemnego kakao
  • 140 g miękkiego masła / margaryny jak kto woli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • ewentualnie mielone oprzechy
MASA SEROWA
  • 500 g tłustego twarogu zmielonego lub twarogu sernikowego
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 5 jajek + 2 żółtka (2 białka wykorzystujemy do bezy)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%, najlepiej gęstej
  • dżem np. jagodowy jako nadzienie
WIERZCH
  • beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka soku z cytryny
  • ewentualnie dżem jagodowy na wierzch pod bezę

PRZYGOTOWANIE

SPÓD
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.
  • Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu (!) ciągle mieszając. Odstawić z ognia, ostudzić. Ewentualnie dodać orzechy i wszystko wymieszać.
  • Do oddzielnej miski wbić jajko, dodać masę czekoladową i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać.
  • Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 – 9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.
MASA SEROWA
  • Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Miksować przez około 1 – 2 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka.
  • Wbijać po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować tylko do połączenia się składników.
  • Część masy wyłożyć na spód i następnie wedle życzenia dodać (najlepiej lekko zmrożony) dżem w formie wąskiego paska dookoła sernika i zalać kolejną częścią masy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
BEZA
  • Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier w małych dawkach cały czas długo miksując po każdej porcji cukru.  Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  • Wyjąć sernik z piekarnika i tutaj można rozprowadzić na jego powierzchni dżem – ja to pominęłam. Wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
  • Sernik wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce bez obręczy i bez przykrycia.

WSKAZÓWKI

  • Wszystkie składniki na sernik mają mieć temperaturę pokojową, należy więc wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej.
  • Sernik po upieczeniu i ostudzeniu wstawiamy bez przykrycia i bez obręczy do lodówki na całą noc.

 

unnamed (2)

IMG_3285

unnamed (4)

unnamed (3)

Muszę Wam powiedzieć, że taki sernik łyżkami mogłabym jeść! Jest przepyszny i na pewno niedługo zrobię go ponownie.

Smacznego!
Pięknego dnia Wam życzę. :)

Follow:

18 Comments

  1. agniecha 17 maja 2017 / 11:00

    O matko Aniu wygląda obłędnie!!!!!!!! :))) jak zawsze cudowne zdjęcia i dziękuję za przepis. robię w weekend :DDD

    • ania 18 maja 2017 / 08:25

      super Aga :) powodzenia i smacznego! u nas zniknął za szybko ;)
      miłego dnia, buziaki

    • ania 18 maja 2017 / 08:26

      <3 sernik i beza to genialne połączenie, polecam

  2. myszowenowinki 17 maja 2017 / 14:21

    wygląda mega,nie wiedziałam Ania,że masz taką rękę do pieczenia..oby więcej takich przepisów,na pewno skorzystam :)

    • ania 18 maja 2017 / 08:26

      :))) bardzo mi miło! korzystaj korzystaj, bo warto!
      dobrego dnia

  3. Aleksandra 17 maja 2017 / 19:40

    Pyszny sernik i pachnący bez Kocham to! Szczęście tkwi w prostocie. Zdjęcia bardzo estetyczne
    Pozdrawiam

    • ania 18 maja 2017 / 08:27

      Olu ten bez.. szkoda tylko, że tak krótko z nami jest, prawda?
      dziękuję i ciepło pozdrawiam :)

  4. kaskaem 18 maja 2017 / 08:23

    Ale mi smaka narobiłaś Aniu :)
    przepiękne zdjęcia i ten bez za którym chodzę od kilku dni i znaleźć nie mogę.
    dziękuję za przepis , może uda się upiec w weekend.

    • ania 18 maja 2017 / 08:28

      hej kochana! bardzo Ci dziękuję! nie masz jakiegoś parku niedaleko? u mnie w parku bardzo dużo.. ale ja mam prawie wszędzie, nawet na moim osiedlu jest sporo.
      powodzenia w pieczeniu! uściski

  5. Mihu 18 maja 2017 / 12:01

    Niesamowity wygląd, muszę wypróbować czy smakuje tak samo jak wygląda !

  6. Afrodyta 23 maja 2017 / 11:21

    mniaaaam no muszę zrobić ten sernik

  7. Aida 24 maja 2017 / 09:53

    przepyszny serniczek

  8. Krzysiek 24 maja 2017 / 15:09

    Zauważyłem, że na blogach z przepisami dużą, ogromną wręcz rolę odgrywają zdjęcia jedzenia – jeśli są świetne to już połowa sukcesu. :) Dlatego może ja spytam trochę od technicznej strony, jakim sprzętem robisz te zdjęcia? Jaki obiektyw? – to mnie najbardziej interesuje :)

  9. Jola 25 maja 2017 / 15:44

    Wygląda świetnie i pewnie tak samo dobrze smakuje

  10. Emilia 26 maja 2017 / 11:36

    Ale mi narobiłaś smaka tym sernikiem! Chyba się skuszę, bo wygląda tak wspaniale, że ciężko mu się oprzeć!

  11. Ceci 7 czerwca 2017 / 14:47

    pycha to na pewno !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *