Chlebek bananowy Sophie – mmm pychota :)

Picnik-collage1-11
Co ja poradzę, że w takie dni jak dziś mam ochotę na coś pysznego…
Co ja poradzę, że cały boży dzień potrafię myśleć o tym co bym dziś upiekła ;-) 
Kiedy za oknem szaro, buro i zimno nie pozostaje nic innego jak zaszyć się w kuchni i otworzyć „Apetyczną Pannę Dahl”. Tak jak obiecałam dziś w roli głównej „chlebek bananowy”:

Potrzebne nam będzie:
– 75g miękkiego masła plus trochę do natłuszczenia foremki i podania
– 4 dojrzałe, rozgniecione banany
– 200g (1 szklanka) cukru trzcinowego
– 1 jajko, rozkłócone
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 170g (1,5 szklanki) mąki orkiszowej albo jakiejś innej

I do dzieła!:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (160 stopni w przypadku termoobiegu). 
Wysmaruj masłem keksówkę o długości 20 cm.
Włóż rozgniecione banany do dużej miski. Utrzyj je z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Dodaj sodę i sól, a na końcu ostrożnie wmieszaj mąkę. Uwaga ! Ja dodatkowo dodałam kawałki drobno skruszonej czekolady. Ewentualnie można dodać również orzechy. ;-) Teraz przełóż masę do przygotowanej foremki i piecz przez 1 godzinę. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia, a później podawaj w kawałkach z odrobiną masła bądź masła orzechowego:-) mmm pychota…

Follow:

24 Comments

  1. Malgodia 25 stycznia 2012 / 18:36

    Ludzie jak ja Ci zazdroszczę tego myślenia :)u mnie z tym całkiem jest odwrotnie,zawsze myśli o pieczeniu mają czarny kolor :(

    • ania 26 stycznia 2012 / 07:57

      a dlaczego? przecież pieczenie daje tyle radości!;-) zwłaszcza, gdy wyciąga się pachnący, ciepły placek z piekarnika…:) życzę Tobie, aby kiedyś Twoje myśli przybrały kolory tęczy:*

  2. AGATKA 25 stycznia 2012 / 18:40

    super smacznie wygląda i apetycznie ściskam:)))

  3. Paolla 25 stycznia 2012 / 18:43

    Piekę bardzo podobny chlebek, z wygody (i lenistwa ;)) masło zastępuję olejem i dodaję bardzo dużo różnych bakalii – rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele. Rzeczywiście przepyszne ciasto, idealne na zimę :)

    Smacznego! Ja się poślinię do ekranu :)

    • ania 26 stycznia 2012 / 07:57

      ooo taki chlebek też musi być bardzo smaczny, choć powiem szczerze, że ja za masło duszę bym oddała. kocham maślany smak wypieków …:)

  4. Aśko 25 stycznia 2012 / 18:54

    ooo tak, uwielbiam ten chlebek, a mój Chłop dałby się za niego pokroić :D

    • ania 26 stycznia 2012 / 07:58

      Aśko to tak samo jak mój:)))):P

    • ania 26 stycznia 2012 / 07:58

      Lucy polecam gorąco, bo wart jest wszystkiego:)

  5. Brydzia 25 stycznia 2012 / 21:08

    Ale pychotka!!! Pewnie w najbliższych dniach trafi na mój stół!!! A raczej do brzucha :D

    • ania 26 stycznia 2012 / 07:59

      Brydzia piecz, piecz.:) Nawet dwa:) Bo jeden szybko znika.

  6. Lily 25 stycznia 2012 / 22:08

    Wygląda bardzo smakowicie;-) może skuszę się i zrobię;-)

  7. córka 26 stycznia 2012 / 08:24

    ależ on musi być smaczny. ślina cieknie po kolana.
    w sam raz na śniadanie na słodko, które uwielbiam.

  8. House Full Of dreams .blog 26 stycznia 2012 / 15:22

    Ach ja też mam takie dni że chodzę i wymyślam co bym upiekła :))))))) wyglada pysznie , ja jeszcze nic z jej przepisów nie zrobiłam , aż wstyd :(

    • ania 26 stycznia 2012 / 20:07

      oj to koniecznie trzeba nadrobić zaległości. przepisy są szybkie i łatwe w wykonaniu, więc polecam:)))

  9. Ola_83 26 stycznia 2012 / 17:01

    Już od dawna zabieram się za ten chlebek:) ale teraz się przekonałam,że szybko muszę go zrobić:))
    pozdrawiam!

    • ania 26 stycznia 2012 / 20:08

      :) cieszę się, że udało mi się Ciebie przekonać Olu:)

  10. Jagoda 27 stycznia 2012 / 14:30

    Obiecałam sobie po wypłacie kupić tę książkę :) Bo Mikołaj jest niedomyślny i nie przyniósł :p

    • ania 27 stycznia 2012 / 15:56

      :) kup koniecznie! a mikołajowi czasami warto zasugerować wprost, choć ja osobiście wolę niespodzianki… uściski:*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *